brilinmode-optiek-diabetenscreening-2

Diabetenscreening

Bij Bril In Mode in Lochem en Winterswijk kunt u terecht voor een diabetesscreening. Diabetes heeft namelijk ook nadelige gevolgen voor uw ogen, dus is het belangrijk om regelmatig uw ogen te laten screenen. Daarvoor hoeft u niet naar de dokter of het ziekenhuis, maar kunt u gewoon bij ons terecht.

Door suikerziekte kunnen beschadigingen in het oog optreden. U heeft dat vaak niet eens door, omdat u zicht hier niet direct door wordt beïnvloed. Echter zijn de afwijkingen wel schadelijk en als deze niet op tijd worden opgemerkt en behandeld, kan blindheid of slechtziendheid het gevolg zijn.

Beschadigingen aan het oog door suikerziekte worden diabetische retinopathie genoemd. Hierbij treden veranderingen in de bloedvaten van het netvlies op. Hierdoor wordt het netvlies slechter voorzien van zuurstof waardoor er groeifactoren vrijkomen: een stimulans voor het vormen van nieuwe vaten. Deze verandering kan zich voordoen in twee vormen:

  1. De wand van de kleine bloedvaten verandert, waardoor lekkage van vocht en bloed kan optreden. Als dit in de gele vlek gebeurt, kan het gezichtsvermogen verminderen.
  2. De veranderingen kunnen ook buiten het gebied van de gele vlek optreden en hebben geen onmiddellijke invloed op het gezichtsvermogen. Het gevaar van nieuwe bloedvaten die gaan groeien, is dat deze erg broos zijn waardoor ze gemakkelijk bloedingen in het glasvocht binnen het oog veroorzaken of het netvlies ernstig beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.

Het onderzoek

Bij het onderzoek worden de pupillen met oogdruppels verwijd, zodat het netvlies goed bekeken kan worden. Door de druppels ziet u tijdelijk minder goed. Indien er afwijkingen worden gevonden, kan verder onderzoek noodzakelijk zijn.

Wij adviseren om, zodra er bij u suikerziekte is vastgesteld, een screening te laten doen. Zo kunnen afwijkingen tijdig opgespoord en behandeld worden.

Let op! U kunt voor deze screening alleen terecht in Lochem en Winterswijk!

Contactgegevens Lochem              Contactgegevens Winterswijk


Top